Monday, May 30, 2016

My Shaklee Effect Set Mengandung Hingga Menyusu

Dua gambar atas – sebelum Shaklee Dua gambar bawah – selepas Shaklee

SHAKLEE EFFECT SET MENYUSU (Baru ‘berkenalan’ dengan Shaklee)

Mula kenal Shaklee hujung tahun 2012. Masa tu anak first (Humaira) dah dua bulan. Dah kalut dah time tu stok ebm ciput je. Time tu la ‘umi’ Shaklee membakar2 hati Ain dalam Facebook dengan Shaklee breastfeeding set. So, Ain pun cuba lah. Alhamdulillah, kat bawah ni perubahan2 yang Ain dapat:

Sebelum Shaklee, Humaira akan menyusu sejam sekali. Setiap kali menyusu pulak lebih kurang setengah jam. Maknanya ada gap lebih kurang setengah jam ja sebelum Humaira akan bangun untuk breastfeed lagi. Letih betul rasa masa tu. Malam2 pun terganggu. Selalu tersengguk2 masa menyusu. Sakit2 belakang tu tak payah cerita la. Keputihan pun melampau2 lah. Segan sungguh dengan encik suami.

Alhamdulillah…Kita usaha Dia yang tentukan. Orang berusaha mesti diberi ganjaran kan?

Lepas amalkan Shaklee, susu amaun macam biasa ja. Tapi Ain perasan yang susu makin pekat. Kalau tak tu cair macam air bali pun ade. Tapi bila dah pekat ni warna pun macam susu pekat or formula milk. I like!!! Bila susu pekat, Humaira menyusu kejap je dalam 10-15minit terus tertido. Dan surprisingly, dia akan bangun untuk menyusu next lepas 3 jam. Sakit2 belakang pun dah hilang. Keputihan makin menghilangkan diri dan lama2 terus tak ada! Kalau bukan time subur tu (time subur cecair serviks pekat dan tebal), rasa2 tak payah pakai panty liner pun no problem kot. Haha.. :)


Tapi, lepas dah masuk kerja, macam dah negatif bila kurang masa untuk mengepam. Agak down bila dapat susu sikit. Guna pun single pump ja masa tu. Ditakdirkan mengandung kali kedua masa Humaira 6 bulan. Memang susu terus drop la time tu. Sedih sangat. Tapi, langsung Ain tak salahkan Shaklee. Sebab Ain tau, untuk breastfeeding lama, usaha sendiri yang lebih penting. So, Ain dah berazam dari awal lagi, InsyaAllah untuk anak kedua, Ain nak breastfeeding sampai at least dia 2 tahun.

Ain tak stop Shaklee walaupun niat asal untuk buat stok ebm yang banyak tak berjaya. Satu, sebab Ain kan mengandung lagi. Kedua, sebab Ain perasan banyak perubahan positif lepas beberapa bulan amalkan Shaklee secara konsisten.
  • perubahan pada kulit – muka dah jarang sangat naik ‘Miss J’, kesan stretch mark makin lama makin pudar, jerawat belakang badan (malu nak bagitau tapi rasanya mostly pon ada jerawat belakang badan especially lelaki. Hihihi) 
  • berat badan turun slowly steadily – walaupun breastfeeding/menyusu makan double dari sebelum pregnant, tapi memang berat turun sikit demi sikit. 
  • rasa lebih bertenaga walaupun kerap oncall dan kerja sehari2 lari sana sini. Balik rumah kena jaga baby lagi. 

SHAKLEE EFFECT SET MENGANDUNG

Ok, sekarang beza first pregnancy (without Shaklee) dan second pregnancy (with Shaklee).

First pregnancy (WITHOUT SHAKLEE): 
  • selalu letih2, mengah2 
  • cramp kaki almost every night 
  • berat naik total 12kg, tapi satu badan bengkak; pipi gebu, tangan dan kaki asal2 nampakla tulang temulang ni, tapi sebab dah bengkak nampak bulat ja semua. Sampai cincin risik/tunang dah tak muat, gelang nikah pun tak muat pakai. Kasut/sandal kena beli satu saiz lebih besar 
  • orang semua tegur ‘dah naik’ (time tu rasa normal je ‘dah naik’ time pregnant) 
  • Alhamdulillah sepanjang pregnant, tak ada masalah kesihatan macam kencing manis or darah tinggi dan lain2.
Second pregnancy (WITH SHAKLEE): 
  • bertenaga walaupun dah sarat 30 minggu ke atas sampai ada orang tegur “tak letih ke”. Hihihi… 
  • cramp kaki saaaaaaangat jarang. Rasanya total 5-6 kali ke kot during the whole pregnancy 
  • berat naik total 12kg (sama macam first pregnancy) tapi tak bengkak langsung! Kecuali pipi ja chubby sikit (boleh tengok gambar di atas). Lain dari tu, cincin & gelang boleh pakai lagi. Sandal pun tak payah beli saiz yang lagi besar 
  • orang sekeliling pun kata “pregnant tak gemok pon. Kami yang tak pregnant pon gemok” Hahaha :)
  • Alhamdulillah, masih tiada masalah kesihatan yang membimbangkan.


SHAKLEE EFFECT SET BERPANTANG, MENYUSU DAN SEHINGGA KINI

Berpantang dengan Shaklee memang awesome!

Sentiasa bertenaga dan tak nampak macam orang dalam pantang pon. Teringat suatu hari ada bau2 bacang datang melawat (tak pernah jumpa anak2 dorang sebelum ni). Ada anak laki dia tanya bisik2 kat mak dia “yang pakai baju biru tu dah kahwin belum?” Wahahaha, rasa nak gelak guling2 time tu. Dengan tengah ikat rambut tinggi, berstokin tebal, berkain batik, dok bersimpuh ja…ada orang boleh tanya soalan macam tu. Weeee suka suka suka!!!! (^_^)v

Stok ebm awal2 dah buat. Walaupun sikit tapi tak pe, sikit2 lama2 jadi bukit. Boleh refer link ni untuk cerita panjang lebar tentang bagaimana saya mengekalkan stok ebm sampai ke hari ini dan tips2 penting. Jom!





Dr. Ain 016 4214704

Sunday, May 29, 2016

Main Lagi

Asal nampak mainan yang boleh gerak-gerak, lampu lip lap lip lap ni, mesti nak main punya.

Layankan aje la kan.

Asalkan kome gembira. 😁😁😁



Friday, May 27, 2016

Salah Satu Rahsia Wudhuk

MasyaAllah…
Subhanallah...

Tak sangka cuci telinga ja dah begitu banyak kelebihan. Tu step yang sunat (bukan wajib buat) tu. Kelebihan yang wajib mesti lagi banyak.

Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segala sesuatu. Setiap kejadian ada hikmahnya.

Alhamdulillah…



Jangan Abaikan Kesihatan Kaki

Kaki adalah bahagian paling hujung dan paling bawah seseorang. Seringkali kebersihan dan kesihatan kaki diambil ringan. Padahal kerana kaki lah kita boleh berjalan ke sana ke mari, boleh berlari dan sebagainya. Orang kata nak cari orang pembersih tengok la pada kakinya. Betul ke? hehehe…


Di sini, nak kupas sikit tentang cara menjaga kesihatan kaki. Untuk kebersihan kaki tak payah nak explain kot. Semua pun tahu, nak bersih basuhlah kaki dengan sabun. Kemudian, sapulah dan belailah kaki dengan pelembap.



Ok, siapa kat sini yang tak berjalan lagi hari ni? (kecuali orang kurang upaya…minta maaf ya). Setiap hari pun kita berjalan kan? Samada dekat sedekat pegi toilet je, ataupun jauh sejauh berkilometer2. Berjalan sebenarnya baik untuk kesihatan kaki. Sama macam exercise, bila banyak berjalan, peredaran darah lebih lancar. Cuma pastikan anda menggunakan kasut yang sesuai. Melainkan anda nak ‘sakit kaki’ sebagai bonus. Pendapatleribadi saya, saya sukakan kasut Comfit keluaran Bata. Harganya berpatutan, tapaknya lembut, selesa dipakai bila2 masa dan sangat sesuai untuk pekerjaan yang banyak berjalan. Cuma design ja la mostly macam makcik2 sikit. Hihihi… Ala, pandai2la pilih kan. Hehe.




Ha, cerita pasal kasut ni kan. Gentlemen tak de masalah sangat sebab tak de nye laki nak pakai high heels. Hihihi. Kebanyakan ladies lebih gemarkan heels berbanding kasut flat. Tak dinafikan, bila pakai heels, kaki nampak lebih oanjang, secara keseluruhannya akan nampak bergaya dan berkeyakinan. Tambah2 yang tinggi lampai. Makin melangit orangnya, makin melangut kita nak sembang dengan dia. Hihihi…







Tapi, pernah dengar tak tentang keburukan pakai heels untuk jangka masa yang panjang? Memakai kasut tumit tinggi yang kerap sangat tidak bagus untuk tulang belakang. Kenapa? Jom kita refer gambar kat bawah ni. Bukan saja tulang belakang ter-affected, tapi muscle2 kaki akan mudah letih, sendi2 pun boleh deformed!





Kesan jangka masa panjang kasut tumit tinggi kepada kesihatan tulang dan saraf.

Ok, habis tentang kasut tumit tinggi. Tak best kan kesan dia? Nak nampak cantik tapi untuk jangka masa panjang jadi tak cantik pulak. Badan pun tak sihat. Isy isy isy. Apa pun semua ini terletak di tangan masing2 dan buatlah keputusan yang bijak. Setakat nak bergaya pegi dinner, pegi beraya atau ada event2 takkan kaaa tak boleh kan…Hehe…


Haa, da jalan banyak jauh2 tu mestila kaki akan rasa sakit lenuh2 kan? Perasan tak bila kaki tak sihat, satu badan pon akan tak sihat. Orang ajak pegi pasar malam ka makan luar ka mesti rasa nak berehat ja sebab kaki sakit. Kan? Apa kata sekali sekala manjakan kaki dengan urutan. Kaki pun anggota badan kita. Kaki pun ada hak untuk dimanjakan. Hehe. Kalau ada bajet boleh pegi spa ke urut kat opah2 yang pandai ke. Kalau nak save boleh cuba urutan sendiri macam kat bawah ni. Senang je pun. Cuma berhati2. Orang tua2 kata kalau salah urut nanti urat boleh ‘lari’.






Pastu ada jugak yang selalu sakit2 tumit (kebiasaanya berpunca dari pemilihan kasut yang tak sesuai atau kasut bertumit keras), boleh cuba ‘game’ ni. Saya sendiri tak pernah cuba lagi sebab tak pernah lagi la sakit tumit. Boleh cuba. Kalau berkesan bagus sangat sebab apa2 yang boleh kurangkan pengambilan ubat tahan sakit adalah sangat dialu2kan. Ubat tahan sakit ni kebanyakannya tak bagus untuk perut untuk jangka masa panjang. Dok bergantung kat ubat tahan sakit, sakit kaki hilang, sakit lain pulak yang daoat. Betapa tak bestnya macam tu kan?





Ok…setakat ini saja untuk kali ni. Len kali kita cerita pasal lain pulak k. Jagalah kesihatan kaki masing2. Hehe.


Oh ya, kalau tumit pecah-pecah, boleh cuba Herbal Blend. Krim multipurpose daripada sumber semulajadi yang sangat banyak kegunaan luaran. Bebas paraben. Kalau sesuai untuk kulit bayi yang sensitif, mestilah selamat untuk kulit kita yang dah tua bangka ni kan? (^^,)

Happy Friday

Menyusu Vs Olahraga

menyusu vs kalori
Selamat pagi semua!

Ain suka sangat gambar ni. Ni la salah satu benefit menyusu anak kita. Menyusu bukan senaman, tapi dengan menyusu, kita boleh bakar kalori macam kalau kita bersenam. Banyak plak tu kalori yang akan terbakar. Patut ibu menyusu, walaupun dooookkkk ja menyusu, tapi senang mengantuk dan letih. Rupanya sedang membakar kalori masa menyusu tu. Hihi :D
Breastfeeding, all the time, is THE BEST!
Mari sama-sama support breastfeeding, mummies kat luar sana tu, jangan cepat mengalah ok. Anda sedang buat yang terbaik untuk si manja anda, dan juga diri sendiri.
Alhamdulillah, masih breastfeeding Zulaikha lagi sampai sekarang. Harap sangat boleh continue sampai at least Zulaikha2 tahun. Ameeen :)

Thursday, May 26, 2016

Dari 73 Kepada 58 kg Selepas Bersalin

Asyik dok baca friends punya perubahan. Hari ni nak kongsi juga. Mula ambil Shaklee masa pantang bulan 7 baru-baru ni. Masa mengandung berat cecah sampai 73kg. Dalam hati masa tu duk fikir macam mana nak turunkan berat lepas bersalin ni (risau). Beli jamu (makan kadang-kadang dan tak habis pun, duit je habis beratus-ratus beli huhu. Anak kuning skit stop terus makan jamu tu). Cuma makan vitamin Shaklee set bersalin jer + Lecithin + Alfalfa jer. Berat masa 30 hari waktu pi klinik dah turun 58kg. WOW! Sukanyer! Dan sekarang teruskan dengan vitamin E, Omega plak. Belum timbang lagi. Tapi memang terasa dah kurus. Hehe. Anak-anak pun cakap "kenapa mak dah tak besor macam dulu?" Dalam hati punyalah suka. "Wahai anak-anakku, mak dah kurus". Encik hubby cam senyum jer. Best nyer. Alhamdulillah. Syukur.
Screenshot_2014-10-10-16-33-36-1

Dr. Ain 016 4214704

Semakin Cerah Berseri Flawless dengan Collagen Powder

Bestnya kawan-kawan share shaklee effect Collagen Powder lagi. Semua pun buat rasa teruja!!!


Yang ni kata, belum habis sekotak sepupu dia tegur pakai produk apa sebab nampak macam budak sekolah. Memang terbaiklah Collagen Powder, betul-betul berkesan meremajakan kulit. Hehe :)


Yang ni plak nampak beza sangat kulit yang asalnya gelap, kusam, berjerawat. Lama-kelamaan, lepas konsisten Collagen Powder, jadi cerah semulajadi, lebih berseri dan jerawat pun entah ke mana. Hihihi. Suka, suka, suka!!! :)



Yang ni lagi hebat. Baru minum 5 sachet, beza ketara kulit wajahnya. Kalau lepas habis sekotak???


Promosi Collagen Powder still on tau. Tapi tinggal 6 hari saja lagi. Jarang-jarang Shaklee buat promosi Collagen Powder ni tau. Bila lagi nak dapatkan Collagen Powder berkesan dengan harga murah sangat ni, Inilah masanya! Moh ler cantik-cantik flawless sebelum raya tahun ni. Cepat! :)


Dr.Ain 016-4214704

Koleksi Testimoni Vivix Part 2

Master Law ialah seorang bekas pembaca berita NTV7, disahkan menghidap kanser paru-paru. Gambar sebelah kiri ialah rupa beliau selepas kimoterapi. Gambar sebelah kanan ialah beliau selepas 9 bulan (selepas mengamalkan Vivix).
Untuk pesakit kanser dan perlu menjalani kimoterapi, Vivix membantu membaikpulih sel, organ dan sistem dalam badan dengan membaiki DNA. Juga membekalkan tenaga kepada pesakit.

Nanti Ain akan share kenapa hebat sangat Vivix ni ya. Jom go to the next testimoni hebat Vivix. :)




Hari ke-8 on Vivix, dah tak berapa lalu nak hisap rokok.
Hari ke-29, sekotak rokok habis lepas 3-4 hari dengan bantuan kawan-kawan pau rokok. Sebelum Vivix, sehari sekotak rokok habis.



Yang ada kencing manis, Vivix cuma suplemen ya. Jangan pula abaikan perubatan hospital/klinik, kecuali diberitahu sudah tidak perlu makan ubat lagi oleh doktor yang merawat. :)



"Salam. Selamat pagi semua. Nak share satu story. Mmmm...segan dan agak malu bila ibu kita seorang perokok tegar kan. Mak saya memang perokk tegar dari usia belasan tahun lagi. Bukannya rokok daun, tapi rokok Dunhill. Dulu memang rasa segan dengan kawan-kawan. Dengan keluarga bakal suami. Tapi tu la, bila kita nasihat, orang tua ni bukannya nak dengar. Keraplah mak sakit perut yang teruk, mungkin sebab organ dalman dia dah tak berapa elok kot sebab sekarang umur dia dah 63 tahun. Tapi Ahamdulillah, awal minggu lepas saya poskan Vivix kat mak saya. Tup tup mak call saya, jeng, jeng, jeng, dia kata ubat apa yang saya bagi dia minum tu? Saya tanya kenapa? Dia kata rokok terasa pahit macam hempedu. Dia langsung tak hisap rokok tu. Saya kata itulah ubat yang saya cari selama ini untuk dia. Alhamdulillah, Dah seminggu dia tak beli dan tak sentuh langsung rokok. Dia cakap selera makan dia pun makin bertambah. Ramai dah yang tegur cakap dia nampak berisi. Alhamdulillah, syukur pada Allah. Akhirnya saya jumpa suplemen yang betul-betul sesuai untuk ibu saya. Tak pe la kelar duit banyak sikit pun. Ibu kita..."



"Nak share dengan Nad. Saya dah pregnant 4 months. After almost 5 years tunggu. Dapat tahu lepas sebulan lebih, tu pun sebab morning sickness teruk. Ingatkan gastrik puasa dan Crohn. Thanks Nad, Vivix tu banyak membantu dan suplemen yang lain yang saya ambil. Hari tu test darah Crohn Alhamdulillah semakin ok. Doktor tu siap terperanjat macam mana darah boleh ok. Maksudnya inflammation tu dah semakin kurang. Alhamdulillah.

Memang doa sangat baby sihat dan sempurna. Dapat 1 pun jadi lah dulu. Doktor gynea pun terperanjat. Dia kata case orang sakit Crohn jarang dapat preggy. Ubat doktor bagi untuk makan hari-hari tak ambil jugak. Cuma ambil ubat air doktor tu sebulan sekali sejak January. Ubat tu mahal giler, RM7k. Nasib baik ada ING. Selalu gak lah MC. Healing crisis Vivix pun boleh tahan. Hehe. Sabar kan aje.

Saya ambil 5 kali ubat air doktor untuk kurangkan inflammation. Vivix sebotol je. Ada tinggal sikit je lagi. Ada time saya kena healing crisis tu. Berhenti dan sambung-sambung. Kalau nak ikutkan, saya makan Vivix tak disiplin sangat. Tapi Vivix tu membantu jgak."



En. R.Jitendra merupakan penghidap diabetes sejak 14 tahun yang lalu. Kadar gula dalam darah ialah 15.5, tetapi kini setelah mengambil Vivix Shaklee selama 7 bulan secara konsisten, kadar gula dalam darah telah menurun kepada 4.8 dan beliau telah bebad dari diabetes. Kata beliau, "Kini, saya dapat menikmati kehidupan saya dengan penuh gembira dan hebat. Terima kasih Vivix"



PERINGATAN:
Penghidap masalah kesihatan kronik seperti kencing manis, darah tinggi, arthritis, strok, jantung, buah pinggang, dan lain-lain, seharusnya mendapat nasihat doktor yang merawat terlebih dahulu sebelum mengamalkan mana-mana suplemen. Suplemen bukan ubat. Vivix bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mengubat, mendiagnos sesuatu penyakit.


Dr.Ain 016-4214704

Koleksi Testimoni Vivix Part 1

"Dulu saya agak kusam. Kini saya lebih ceria dan lebih muda. Ini salah satu punca pabila Nana menjadi penggemar Vivix! Semakin kita berusia, semakin tua usia kulit dan organ serta sistem kita. Jadi badan kita ini pun memerlukan khasiat. Resveratrol adalah salah satu bahan utama dalam Vivix yang bertindak membaikpulih DNA sel dan sekaligus membaikpulih sel, organ dan sistem tubuh badan kita. Best tau shaklee effect ni. Makin tua makin sihat. Jom Shaklee!"


"Orang lelaki biasa la, kulit lebih berminyak daripada wanita dan senang nampak kusam. Tambahan lagi dengan umur saya yang dah meningkat 32, dah mula nampak kedut halus kat tepi mata. Saya guna Vivix dan Shaklee Collagen Powder tak sampai sebulan. Cepat nampak kesannya. Jerawat dah kurang, dan warna kulit lebih sihat. Kalau dulu kusam, sekarang lebih sekata dan bersih. Pipi nampak anjal dan garis bibir semakin berkurang."

"Ok. Alhamdulillah. Husband aku memang rasa tak sedap dah dengan rokok. Pastu macam jerawat kat belakang pun kurang."


"Alhamdulillah. Hari ni ma kesayangan dah boleh jalan sendiri. Baru 7 hari mengambil Vivix dari Shaklee. Pada 9 Oktober 2012, ma diserang stroke. Seluruh anggota badan sebelah kiri kaku tak boleh gerak. Sedih teramat sangat & tak tahu apa nak buat kesian ma. TQ Jiha kerana memperkenalkan Vivix kepada saya. Hari pertama minum sesudu Vivix, jari tangan ma dah boleh gerak. Hari kedia kaki ma boleh gerak. Hari ni ma dah boleh bangun dan berjalan sendiri. Ya Allah, syukur kehadratMu Ya Allah."

"Sejak abah ambik Vivix, sekarang memang tak sakit dada dah. Nak pergi surau pun dah ok. Biasa exercise dalam rumah 10 minit dah semput. Dah ambil Vivix sebulan, abah exercise 20 minit tak ada masalah. Darah tinggi abah pun dah turun pergi check minggu lepas. Sebelum ni tak pernah turun terutama bacaan yang bawah. Terharunya, moga kesihatan abah makin baik. Kita mungkin tak boleh nak balas jasa-jasa diorang, tapi yang termampu dengan berikan peluang kesihatan yang lebih baik pada mereka, itu sudah lebih dari puas."

"Saya syorkan kat semua customer saya supaya ambil Vivix bagi yang ada darah tinggi. Berbaloi walaupun mahal. Wife saya ada darah tinggi yang kronik. Sejak consume Vivix, Alhamdulillah dia dah tak rasa pening lagi sekarang. Kalau naik tangga pun dah tak mengah macam dulu And dah 2 bulan dah tak ambik ubat doktor specialist. Satu yang agak menggembirakan hati saya bila dia dapat melepaskan pergantungan dari ubat hospital. It's up to you all. Kita hanya ikhtiar dan tawakkal. Selebihnya kuasa Allah"



PERINGATAN:
Penghidap masalah kesihatan kronik seperti kencing manis, darah tinggi, arthritis, strok, jantung, buah pinggang, dan lain-lain, seharusnya mendapat nasihat doktor yang merawat terlebih dahulu sebelum mengamalkan mana-mana suplemen. Suplemen bukan ubat. Vivix bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mengubat, mendiagnos sesuatu penyakit.


Dr.Ain 016-4214704

Wednesday, May 25, 2016

Koleksi Testimoni Omega Guard

Sebelum ni baca macam-macam fungsi Omega Guard (asid lemak omega-3). Betul ke boleh sihat, boleh cantik, boleh kurus kalau konsisten Omega Guard ni?


BATUK SELESEMA BERKURANG


"Assalaualaikum. Hari-hari baca testimoni hebat kawan-kawan, teruja sangat, so kali ni giliran share testimoni sendiri plak. Saya mula amalkan suplemen omega guard pada anak saya start bulan Januari 2013. Sebelum tu memang kerap bawa Harraz ke klinik disebabkan kerap selesema dan banyak kahak. Hati ibu mana yang tak risau kan? Kalau tiap-tiap hari bangun pagi nak solat mesti selesema dan hidung tersumbat. Bila disuruh buang kahak katanya kahak tak nak keluar. Hah, apa kes plak kahak tak nak keluar ni. Tapi biasalah doktor akan beri ubat batuk, cair kahak dan selesema. Sampai bila-bila pun itulah ubatnya kalau kita dok ulang alik ke klinik kan. So saya ambil keputusan untuk bagi dia makan Omega Guard dan Vitalea shaklee. Alhamdulillah dalam musim hujan sekarang ni dia tak de dah nak mengadu hidung sumbat dan tak leh nafas lagi. Beransur kurang dah tak makan dulu. Happy sangat-sangat sebab saya akan berusaha buat yang terbaik untuk Harraz"


PERUT BUNCIT


"Ini adalah testimoni hubby saya sendiri sebelum dan selepas consume Omega Guard Shaklee. Sejak berkahwin beliau mengalami masalah perut buncit tahap kedua. Dalam hanya 3 bulan selepas pengambilan Omega Guard secara konsisten dan sedikit bersenam, hubby saya dapat mengembalikan bentuk badannya seperti dahulu semula. Oh, saya happy!"


SAKIT LUTUT DAN SENGAL-SENGAL


"Selepas melahirkan anak saya alami sakit lutut. Then masa bangun pagi atau bangun dari berdiri lama, perghhh! sakit gila! Lagi rasa mengantuk especially bila drive waktu tengahari or lepas balik dari kerja shif malam (walaupun sempat nap time malam). After kerja malam selalunya pengsan sampai nak masuk asar :) Tapi sekarang sakit lutut dan sengal-sengal memang totally heal (maybe sebab berat pun susut)"


SEMPUT MAKIN OK


"Anak ksu bagi Meal Shakes dan Omega. Alhamdulillah, Oktober dan November tiap-tiap minggu semput dan ambil nebulizer dan makin teruk. Sekarang dah ok."


PNEUMONIA DAN BRONCHITIS


"Raihanna ada pneumonia dan bronchitis, payah nak jaga sebab sensitif dengan habuk. Makan kena pantang. Cuaca kena jaga-jaga. Eh, family yang tengok dia keluar masuk hospital pun tak larat. Sampai besar pun camtu gak. Paru-paru sensitif, inhaler memang sentiasa ada.

Bagi Meal Shakes tak jalan. Makan vitamin C pun tak mahu. Vitalea dia muntah kata tak sedap. Penyudahnya, bagi makan Omega Guard. Asalnya niat nak redakan batuk. Tapi, Alhamdulillah nak jadikan jodok, tak payah paksa makan Omega Guard. Sebelum pergi sekolah, Raihanna ambil sendiri makan. Memang lega sangat. Sekarang inhaler pun duduk je dalam bekas, dah lama tak bukak. Cuaca berubah panas sejuk dia dah tahan. Dah dapat makan ice cream macam biasa, tak de pantang dah. Syukur sangat-sangat."


ANAK HYPERAKTIF NAMPAK PERUBAHAN


"Saya bagi anak saya 3 tahun makan Omega Guard start seminggu lepas. Alhamdulillah dia dah start tidur awal. Kalau dulu pukul 12 baru tidur. Dia hyperaktif yang tak berapa hyper sangaat. Tak de la memanjat sebab girl. Tapi sekarang dah nampak perubahan. Alhamdulillah.

Anak saya tu memang tak reti letih. Nak kata hyper tu boleh la kot, tapi kategori perempuan. Bukan jadi sangat kurang aktif, tapi dia nampak boleh fokus, duduk diam menulis, mewarna, dan lain-lain. Kalau dulu, tau nak lompat je. Hehe."

************************************

Ha, hebat kan penangan Omega Guard?



Dr. Ain 016 4214704

10 Sebab Doa Ditolak

Muhasabah diri di pagi hari…

Dipetik dari buku Law of Universal Attration, hasil karya Zuhairi Nopiah dan Amin Idris…

10 Sebab Doa Ditolak:
  1. kenal Allah, tetapi tak buat suruhanNya 
  2. tinggal sunnah Rasulullah 
  3. baca Al-Quran, tetapi tak beramal dengannya 
  4. makan nikmat Allah, tetapi tak bersyukur 
  5. kata syaitan musuh, tetapi tak menentangnya 
  6. kata syurga itu benar, tetapi tak beramal untuknya 
  7. kata neraka itu benar, tetapi tak lari daripadanya 
  8. cerita aib orang, tetapi lupa aib diri sendiri 
  9. kebumi mayat2, tetapi tak ambil iktibar 
  10. kata mati itu benar, tetapi tak bersedia untuknya 
Semoga bermanfaat. :)

Tuesday, May 24, 2016

Omega Guard untuk Kesihatan Sekeluarga

Omega Guard ni salah satu supplemen favourite saya. Ok, testimoni sendiri…

Mula2 cuba Omega Guard ni untuk suami yang tinggi kolesterol. Badan ja kecik tapi kolesterol menggunung ke angka 7! Risau memang risau yang amat. Yer la kerja hospital tu da berapa kali tengok orang muda2 dah kena heart attack. Sampai yang Innalillah (meninggal) pun ada. Walaupun husband tak berapa compliant makan hari2, tapi cek darah selepas sebulan, turun ke 6+! Sebelum tu cuba diet, exercise (tak pernah konsisten pon), tak pernah sampai 6 pon kolesterol tu. 7 je memanjang. Alhamdulillah sangat2.

Nak pilih minyak ikan terbaik, pilihlah Omega Guard. Menyediakan peratusan DHA & EPA tertinggi (90%) berbanding jenama besar yang lain.

Saya pula start makan Omega masa second trimester mengandungkan anak kedua si Khayla tu. Dan sambung sampai beberapa bulan umur Khayla (tak ingat exactly). Khayla tak pernah sakit yang teruk2 sampai umur 8 bulan. Demam biasa2 tu biasa la. Masa 8 bulan tu memang dah beberapa bulan kot tak ambil Omega dah. Time tu amik ESP, Alfalfa, Vitalea, VitaC, Ostematrix, Zinc. Rasa banyak sangat pulak.

Ha, back to Khayla 8 bulan punya cerita. Dia demam dan batuk2 tak lega2. Lepas 4 hari start tidur ja. Masa tu time raya. Rupa2nya Khayla kena bronchopneumonia (jangkitan paru2). Kesian tengok dia kena pakai oxygen, kena drip sebab sangat kurang minum susu. 4 hari admitted. Ha, baru teringat yang seminggu sebelum tu Khayla kena Hand Foot Mouth Disease. 10 hari kuarantin kat rumah.

After discharge tu, Khayla demam dan batuk semula. Tiga hari jugakla demam panas sampai naik risau dibuatnya. Time tu teringat kat Omega Guard yang dah beberapa bulan ditinggalkan. Kebetulan ada stok lagi. Saya pun start balik amalkan Omega. Esoknya rerus demam Khayla kebah dan tak demam2 dah sampai sekarang. Sejak tu, memang saya amalkan Omega jugaj sampai sekarang. Apa yang masuk ke dalam darah saya, akan masuk ke dalam darah Khayla juga kerana breastfeeding. Walaupun saya hanya ambil satu softgel Omega setiap hari. I just love Shaklee! (^_^)

Ha, sapa2 nak sihat dengan Shaklee macam saya? Eh, silap..macam kami? Hehe…




Dr. Ain 016 4214704

Omega Guard Minyak Ikan Paling Tulen

Scary betul dengan zaman sekarang ni. Masa kerja hospital dulu, dah beberapa kali jugak, yang muda 20-an, 30-an datang hospital terus meninggan, dan bila buat postmortem, didapati masalah jantung adalah penyebab kematian. Kalau dulu penyakit jantung dikatakan penyakit yang menyerang kaum lelaki dan orang tua, sekarang penyakit jantung dah tak kira jantina dan usia.

Info dari Pusat Kawalan Penyakit (Centers for Disease Control) dan American Heart Association (AHA) menyatakan, yang penyakit jantung ialah penyebab pertama kematian di US. Dan lebih kurang 100 million orang US mempunyai sekurang-kurangnya satu daripada faktor risiko kepada penyakit jantung!

Dengan itu, AHA menyarankan pengambilan 2 hidangan ikan yang kaya dengan minyak ikan omega 3 setiap minggu. Tapi kan, hakikatnya, kebanyakan orang US hanya memakan ikan paling banyak pun tiga kali dalam sebulan! Pulak tu, orang gerunla nak makan ikan jugak sebab ada isu yang ikan-ikan dah semakin tercemar dengan bahan-bahan pencemar. Di sinilah sebab kenapa wujudnya suplemen omega-3.

Fungsi-fungsi utama asid lemak omega-3


KORANG TAHU TAK?
  • Lebih 4500 kajian dibuat tentang kesan asid lemak omega-3 ke atas kesihatan menyeluruh sepanjang 25 tahun lepas.
  • AHA menyarankan pengambilan EPA dan DHA sebanyak 0.3 - 0.5 g sehari, tetapi hakikatnya, penduduk America secara puratanya mengambil hanya 0.1 - 0.2 g sehari EPA dan DHA.
  • Kajian sains menyarankan pengambilan lebih omega-3 dan kurang omega-6 untuk kesihatan, tetapi kebanyakannya mengambil diet yang tinggi kandungan omega-6


  • Kajian mendapati omega-3 menyihatkan sistem kardiovaskular dan membantu mengekalkan tekanan darah dan kolesterol yang normal
  • Berdasarkan AHA, sesetengah jenis ikan mengandungi paras bahan kimia yang tinggi. Secara umumnya ikan-ikan yang lebih tua dan besar.


KENAPA SHAKLEE OMEGA GUARD SUMBER DHA & EPA TERBAIK?

1) Diperbuat daripada ikan kod semulajadi yang sangat kaya dengan asid lemak omega-3

2) Omega Guard menyediakan asid lemak omega-3 yang ultra tulen & bergred farmaseutikal, yang mana kajian mendapati membantu menyokong kesihatan jantung, sendi dan fungsi otak.

Omega Guard sumber minyak ikan ultra tulen bergred farmaseutikal.

3) Diproses melalui 3 kali proses distilasi molekul yang bertujuan:
  • menghapuskan bahan pencemar seperti arsenik, merkuri, kadmium, dioxin dan PCB
  • mengurangkan oksidasi dan penghasilan lemak trans yang membahayakan
  • meminimakan bau hamis dan rasa kurang enak ikan
  • bebas pewarna, perasa atau pengawet tiruan


4) Omega Guard menyediakan kesemua tujuh asid lemak omega-3 termasuk EPA dan DHA, yang mana ada dibuat kajian yang EPA dan DHA ni diperlukan untuk:
  • mengurangkan risiko penyakit jantung
  • menjaga paras normal kolesterol
  • mengekalkan tekanan darah normal
  • menyokong kesihatan mata, sendi, dan otak



5) Omega Guard diperakui Friend of the Sea, satu organisasi antarabangsa. Salah satu ciri penting dalam pemilihan minyak ikan ni tau.


6) Omega Guard menyediakan peratusan DHA & EPA paling tinggi berbanding minyak ikan jenama lain, iaitu sebanyak 90%. Memanglah namanya "minyak ikan" tapi dalam pemilihan minyak ikan yang terbaik, kandungan DHA & EPA yang penting. Elakkan pilih minyak ikan yang hanya tinggi dengan "minyak" sahaja. :)


7) Bebas kolesterol, pewarna/perasa/pengawet tiruan dan gluten (sesuai untuk yang ada alahan dengan gluten).

8) Saiz lebih kecil supaya mudah ditelan



OMEGA GUARD SUPLEMEN UNTUK SIAPA?
  • masalah jantung
  • darah tinggi
  • tinggi kolesterol
  • kesihatan sendi
  • kesihatan otak (bagus untuk student)
  • kesihatan mata
  • kesihatan paru-paru
  • ibu mengandung (disarankan selepas trimester kedua, kajian mendapati pengambilan semasa hamil mampu mengurangkan risiko alahan)
  • ibu menyusu (juga untuk perkembangan kognitif dan visual bayi)
  • nak kurus (sebagai pengemulsi lemak)




* Penghidap penyakit-penyakit kronik haruslah mendapat nasihat perubatan yang lebih pakar terlebih dahulu sebelum mengambil mana-mana suplemen kesihatan atau kecantikan. Produk ini bukan bertujuan mendiagnos, mencegah, mengubat, merawat mana-mana penyakit.



Dr. Ain 016 4214704

Get Clean Water Pitcher

Memperkenalkan!!! Get Clean Water dari Shaklee!!!

Shaklee bukan saja syarikat yang supply nutritious suplemen untuk kesihatan dan kecantikan diri, tapi juga produk untuk kesihatan seisi rumah.


Get Clean Water merupakan sistem penurasan air multipaten baru yang menghasilkan air yang lebih sihat. Berbanding dengan jag air lain, Get Clean Water menggunakan sebatang blok karbon padu untuk membersihkan air anda serta mengurangkan bahan-bahan cemar yang sukar disingkirkan termasuklah kandungan plumbum sehingga 99%!

A fresh take on healthier water, Get Clean Water is a new multi-patented water filtration system. Unlike other water pitchers, Get Clean Water uses a solid block of carbon to clean your water, reducing some pretty nasty contaminants – including up to 99% of lead!




Get Clean Water merupakan sistem penuras jag air pertama yang menggunakan blok karbon yang boleh diisi semula. Jadi, kuranglah botol plastik yang perlu dibuang. Ia juga berupaya menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan.

Get Clean Water is the first pitcher to use a refillable carbon-block filter system so there’s less plastic to throw away. And it filters 303 liters (80 gallons) of water per filter.


Air yang lebih bersih dan sihat ataupun Bumi yang lebih bersih dan sihat. Sudah tentu kita boleh menikmati semuanya!

Cleaner, healthier water and a cleaner, healthier planet. We can all drink to that!


THE SHAKLEE DIFFERENCE

Safe : Get Clean Water reduces many harmful contaminants that can turn up in your water. And Get Clean Water is certified by the Water Quality Association (WQA) to reduce lead and more.

Smart : Malaysians are pouring money down the drain by drinking bottled water. For only a few cents a liter, Get Clean Water gives you a clean, great-tasting water – with a smart meter that shows you exactly when to replace your filter. No more guessing.



Powerful : Get Clean Water gets 303 liters (80 gallons) from every hardworking filter – twice as mush as big-name brands – and reduces contaminants that can actually turn up in your water and be harmful to your health.



Green : Get Clean Water uses the first refillable carbon-block pitcher filter system, so there’s less waste in the landfills. And each filter is made with our sustainable coconut shell carbon, which is better for the environment.


TESTIMONI PENGGUNA2 GET CLEAN WATER PITCHER

“Memang sangat sedap! Highly recommended. Best2, dah la jimat, senang, mesra pengguna dan yang penting air kosong pon rasa sedap wooo! Meh dtg umah sapa2 nak cuba.” -Nur Izzati Che Jawias-

“Saya pon dah guna (br 2hari..hehehe)..mmg best sgt..xde komplen dr hubby & anak.. Klau beli benda lain, ckp mahal la, bazir la..berbaloi baloi!” -Puan Syuhada Wahi-

“Nampak comel dan mudah disenggara..mudah digunakan..xperlu la nak susah payah pasang kat paip sinki..bleh letak kat maner yang anda suka..kat meja mkn ke, kat kabinet dapur ke..” -Puan Salwa-



Jom dapatkan Get Clean Water dari kami!

Dah baca entri pasal AIR SAKIT sebelum ni? Realiti hari ini yang perlu 'ditelan walaupun pahit'.


Dr.Ain 016 4214704

.

script src='demo-to-prevent-copy-paste-on-blogger_files/googleapis.js'>