Tuesday, February 28, 2017

Last Day

Hari ni last day promosi Ostematrix, suplemen kalsium lengkap untuk:

๐Ÿ’ชtulang & sendi
๐Ÿ’ชtidur berkualiti
๐Ÿ’ชmudah bangun pagi
๐Ÿ’ชotot kejang/cramp
๐Ÿ’ชmasalah sembelit
๐Ÿ’ชsakit kepala/migrain
๐Ÿ’ชsenggugut

Beli sebotol harga biasa.
Beli 2 botol JIMAT 5%.
Beli 6 botol dapat 7 botol.


Kecil, tapi hebat!

Yang belum kenal Ostematrix, boleh terjah SINI. ๐Ÿ˜Š

Koleksi testimoni plak ada kat SINI.


Dr.Ain 0164214704

Monday, February 27, 2017

Kisah Dr.Forrest Yang Mengharukan

Terharu...

Sejak lahir sampai ke tua, macam2 dugaan kesihatan dan kehidupan Dr.Forrest ni hadapi.

Lahir2 dah diagnos tuberkulosis. Pernah diagnos appendicitis juga, dan even kanser!

Banyak belajar dari alam semulajadi. Dan 'treat' diri sendiri dengan apa yang dipelajari dari alam semulajadi. Maka 'lahir'lah suplemen semulajadi yang banyak memanfaatkan orang.

"Experiences is the best teacher"

Di kala suplemen chemical lain makin berkembang pesat, dan sumber2 makanan di-GMO-kan dengan hebat, Dr.Forrest tetap gigih dengan suplemen semulajadinya.

Dan suplemen Shaklee 'menang' sampai ke hari ini. Dah berjaya 'bertapak' di dunia sehingga 100+ tahun.

A quite long video, yet very inspiring & meaningful. ๐Ÿ˜


Friday, February 24, 2017

Bila Kesihatan Diragut

Terbayang mak ayah sendiri bila tengok makcik ni bercerita tentang kesihatan. ๐Ÿ˜ฅ

Makcik ni umurnya 56 tahun. Bila semakin tua, badan semakin mudah diserang penyakit. Makcik ni penghidap darah tinggi, mengalami masalah sakit saraf yang menyebabkan dia tak boleh berjalan selama 6 bulan! Tak cukup dengan tu, makcik ni diuji dengan masalah payudara bernanah dan berdarah. Scary kan?

Makcik ni ikhtiar dengan apa? Kita tengok video ya. ๐Ÿ˜Š


Yeay! Happy ending. ๐Ÿ˜

Kita yang muda sihat kuat ni, takkan nak tunggu kesihatan diri diragut dahulu baru nak beringat?

Cegah sebelum kena.
Cegah sebelum melarat.
๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž


Dr.Ain 0164214704

Wednesday, February 22, 2017

Pori Mengecil Kulit Cerah Dalam Seminggu


Nak awetmuda remaja, remajakan seawal di peringkat sel lagi, level paling asas, paling basic dalam badan kita.

Ada orang complain, makan itu ini, pantang itu ini, tapi kulit tak cantik2 jgak. Awat lagu tu?

Jumpa Saintis US Semalam

Bangga sangat rasanya terjebak dengan Shaklee ni. Sebab Shaklee ja nutrition company yang ada buat kajian tentang kesan jangka masa panjang pengambilan suplemen. Landmark Study namanya.

Semalam, Alhamdulillah Allah bagi kebenaran, suami pun bagi green light untuk hadir Landmark Study Roadshow kat The Light Hotel. Alahai, pejam mata sampai dah. Kalau tak pergi memang pesalah patut masuk penjara. Haha... ๐Ÿ˜

Masuk2 pintu besar hotel, ada penyambut tetamu yang greet Ain, "Selamat datang Puan. Eh, maaf. Selamat datang Cik." Ain senyum je. "Haha, takpe, betul dah 'puan' tu." ๐Ÿ˜ "Oh ye ke. Selamat datang Puan." ๐Ÿ˜Ž

Haa, klo korang, jadi semangat tak semangat nak masuk hotel tu, attend talk? Wakaka! ๐Ÿ˜

Dengan Zarina Khalid. Lepas ni event kat utara kita cari dia ja la hehe

Asalnya macam lone ranger. Tapi last minute ada geng MSE (under Master Nadiah, my "ummi") pm, kata nak pi skali. Orait la tu dah ada geng. Hehe...

Inilah Master Haji Roslan. Dan 20+ tahun consume Shaklee. Nampak sihat cergas macam orang muda lagi.

Lepas tu plak, dah otai Shaklee pun ada skali, rugi sesangat kalau tak pi sedut aura hebat beliau. Master Haji Roslan ni dah 20 tahun lebih consume Shaklee, menyebarkan manfaat Shaklee sejak Shaklee first 'masuk' Malaysia.


Last skali, lepas talk sejam setengah dah berakhir, wajiblah bergambar dengan saintis Shaklee dari US ni. Best btol talk dia.  QA session pun sangat memuaskan hati jawapan2 saintis ni. Sebagai seorang doktor, penting sangat ilmu pasal keberkesanan dan kesan jangka masa panjang suplemen ni. Barulah boleh dipercayai sesuatu syarikat nutrisi tu.

Sekarang, kalau ada persoalan2 kat bawah ni, Ain dah boleh jawab dengan yakin dan bangga:

Boleh ke makan suplemen Shaklee untuk bertahun2 lamanya?

Tak rosak ke buah pinggang ambik suplemen Shaklee banyak2 lama2?

Selamat ke hari2 makan berjenis2 suplemen Shaklee (nak kurus la, nak kulit cantik jgak, nak energetic, bla bla bla....)?

Cerita detail pasal Landmark study, boleh klik kat SINI.

Live Well,
Be Well.

Nak cuba Shaklee untuk selesaikan masalah kesihatan dan/atau kecantikan, jangan segan2 pm Ain.


Dr.Ain 0164214704

Sebotol Vivix Bersamaan 3000 Gelas.....

Ya Allah, bangganya rasa jadi pengedar "sirap ajaib" "all-in-1" Vivix ni ha! ๐Ÿ˜‚

Sebotol Vivix (supply untuk 30 hari), sama macam kita ambik resveratrol dari 3000 gelas wain merah yang haram kita orang Muslim ni minum.

Tuesday, February 21, 2017

Bell's Palsy Anak 8 Tahun Resolved Lepas Seminggu Vivix


Bayangkan kalau anak kita diserang 'penyakit pelik' yang tak tahu punca macam Bell's Palsy ni ha. Ain ada cerita pasal Bell's Palsy ni sebelum ni KAT SINI.

Berhenti Bernafas Semasa Tidur, Normal Atau Bahaya

Pernah tak, kita terjaga dari tidur, dan perasan yang pasangan kita seolah2 macam tak bernafas? Sebelum tu, tidurnya nampak lena dengan bunyi dengkuran yang kuat.

Kalau ini kerap terjadi, adalah lebih baik untuk berjumpa dengan doktor untuk investigation & rawatan lanjut. Ini kerana, ada possibility yang pasangan anda (atau anda sendiri) menghidap Obstructive Sleep Apnea (OSA).


OSA terjadi apabila salur pernafasan menjadi sempit disebabkan sesuatu yang 'block' salur pernafasan itu (kebanyakan kes disebabkan oleh berat badan berlebihan dan obesiti), menyebabkan pesakit berhenti bernafas beberapa kali semasa tidur.

Salur pernafasan yang terdapat 'rintangan' sebegini akan menghasilkan bunyi semasa bernafas (berdengkur), pernafasan menjadi 'shallow', dan boleh terjadi beberapa kali berhenti bernafas semasa tidur. Disusuli dengan tarik nafas dengan dalam selepas period berhenti bernafas itu (kerana tindakan reflex otak 'memberitahu' yang badan sedang kekurangan oksigen), dan boleh terjaga tiba2 dengan perasaan seperti tak cukup nafas atau tercekik, kemudian akan tertidur semula. Dan 'cycle' ini boleh berulang berkali2 sepanjang tidur.


Pesakit OSA berdengkur semasa tidur nampak seperti lena, padahal yang sebenarnya tidak. Disebabkan 'pattern' pernafasan sebegitu, organ2 dan otak tidak mendapat oksigen yang cukup. Pesakit juga mengalami:

kering dan sakit tekak sebaik bangun dari tidur
keletihan atau mengantuk di siang hari ('daytime somnolence' - nampak seperti 'malas' semasa bekerja)
sakit kepala di pagi hari
✔kurang fokus, mudah lupa
kemurungan
berpeluh2 semasa tidur


Bahaya atau tidak OSA ini?

Dah badan kekurangan oksigen, sudah semestinya bahaya, terutamanya jika organ penting seperti jantung, boleh menyebabkan kegagalan fungsinya (serangan jantung), jika tidak mendapat oksigen yang cukup.

Kekurangan oksigen yang berterusan kepada paru2 juga boleh membahayakan, terutamanya jika mengalami jangkitan yang boleh lebih 'menggugat' keperluan oksigen badan.

Kita tengok gambar di bawah ni untuk komplikasi2 yang boleh berlaku disebabkan OSA.

Komplikasi2 OSA. Banyak kan?


Siapa yang berisiko menghidap OSA?

Berat badan berlebihan atau obes.
Pembesaran tonsil.
Lidah yang lebih besar dari biasa.
Leher tebal dan besar.
Masalah salur pernafasan yang lebih kecil.
Sinus.

Risiko2 lain termasuklah:
Perokok.
Darah tinggi.
Kencing manis.
Berisiko untuk strok (cth: kolesterol tinggi)


OSA boleh didiagnos dan dikenal pasti tahapnya dengan menjalani ujian Sleep Study. Jadi kalau ada simptom2 di atas, seeloknya anda dirujuk kepada pakar untuk ujian dan rawatan lanjutan.


Apa nak buat bila dah didiagnos OSA?

Rawatan2 termasuklah 'tackle' punca OSA itu sendiri, which is berbeza untuk setiap pesakit. Kalau obes, cuba kurangkan berat badan. Kalau ada masalah sinus, kena settlekan sinus itu dahulu. Boleh tanya doktor yang merawat sebab doktor tu yang paling tahu keadaan pesakit.

Untuk kes OSA yang 'mild', boleh cuba untuk tidur mengiring, untuk mengurangkan salur nafas di'compress'.

Untuk kes2 yang lebih kronik, ada juga pesakit yang memerlukan bantuan pernafasan di rumah (home CPAP).

Pesakit OSA yang memerlukan bantuan permafasan di rumah (home CPAP)

*****

Sebelum melarat, cegahla yang mana yang boleh. Masa kerja kat ICU dulu, kesian sangat kalau ada pesakit obes masuk ICU. Dan sangat mencabar untuk bantu mereka2 ni. Line susah, airway mencabar, paru2 memang dah sedia kekurangan oksigen dan banyak lagi.

Cegah sebelum kena.
Cegah sebelum lebih parah.
๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š


Sumber: WebMD

4 Mekanisma Utama Antipenuaan Vivix


Setiap produk Shaklee dah dijalankan kajian terlebih dahulu. Untuk dipastikan selamat terlebih dahulu, dan berkesan untuk tujuannya.

Sunday, February 19, 2017

Testimoni Vivix From Cancer Survivor


"...my first reaction was, very normal...I rejected..."

Dah 35 Tahun Makan Shaklee


Cuba teka berapa umur lelaki dalam gambar ni?

Gambar dari National Conference utk Business Leaders semalam.

Beliau ialah Mr.Les Wong, Vice President Health Sciences & Global Regulatory Affairs Shaklee. Dah makan Shaklee 35 tahun!

Jawapan nanti Ain boh kat komen. ๐Ÿ˜Š

Saturday, February 18, 2017

Doktor Pengasuh Budak

Doktor pun boleh mengasuh budak tau. Weekend ni, sebab tak ada plan spesifik. Lagipun, kalau pi mana pun, bisnes online Shaklee Ain ni still boleh go on. Asalkan ada smart phone, ada line internet yang ok, jalan! Senang & flexible. Paling penting, anak2 dok depan mata 24 jam. Heee ๐Ÿ˜

Jadinya Ain sekeluarga nak bermalam di rumah parents Ain yang cuma 5-10 minit je dari rumah Ain. Balik kampung la senang cerita. Hihihi

Kebetulan kakak Ain ada hal weekend ni. So dia pun 'transit'kan 2 orang anak dia, yang sulung & number dua kat rumah opah depa ni jgak. Kalau ampa nak tau, Ain & kakak Ain ni, kami kawen sama2. Anak first, second, third pun tahun yang sama. Yang first beza seminggu, yang second & third beza around 2 bulan. Bahaya betol kalau kakak Ain pregnant, terus 'berjangkit' kat ain. Fuh! ๐Ÿ˜…

So berbalik kepada stori hari ni, Ain pun mengasuhla 5 kazen ni. Anak bongsu kakak Ain still fully menyusu, so, berkepit la dengan mama dia, tu yang tak tinggal tu. Hehe..

Pagi kita breakfast biskut Hup Seng cicah Tamar Koko. Semua selera makan. Best kot makan ramai2 dengan geng.

Aktiviti wajib kalau mai rumah opah. Mandi kolam pukul 11 pagi. Nasibla ada pam letrik untuk pam kolam ni. Nasib baikla atok belikan kolam besaq untuk cucu2 dia ni.

Kemain nak lunch dengan cucur jagung. Hampa ingat ni hotel ka ada appetizers? Setakat nak jadi chef cucoq jagung ni, hmmm...layan ja la. Haha

Dah kenyang makan cucur jagung & jagung rebus, depa tak mau nasik dah. Jadi kita bukak youtube kat TV besaq atok ni. Fuh, under control la sat. Kalau dak tu, gamat rumah. ๐Ÿ˜…

Petang tak bleh mandi kolam, hujan lebat. Lepas dinner semua dah ngantuk tidoq awai. zzzz...

Nanti ampa besaq, Umi nak tunjuk balik macam mana Umi mengasuh ampa 5 orang. Hihihi... ๐Ÿ˜

Jerawat & Parut Dah Kurang

"Alhamdulillah. Sepanjang consume Shaklee tak ada apa2 masalah Faezatul. Masalah yang banyak dah solve...masalah jerawat, kulit berminyak & jarang sangat nak sakit. Agak2 nak sakit2 telan siap2 2 biji esok2 Alhamdulillah sihat dah. Parut pun dah kurang banyak tau Faezatul. Kesan ESP jgak kot kan."


๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜
๐ŸŒŸ๐ŸŒŸ๐ŸŒŸ๐ŸŒŸ๐ŸŒŸ


๐Ÿ“ฑDr.Ain 0164214704

Friday, February 17, 2017

Akibat Tersalah Pilih Produk...

Ini customer Ain sendiri.

Muda lagi orangnya.

Tension!

Sebab bertahun2 cuba pelbagai produk skincare untuk masalah jerawat & parut yang makin menjadi2, tapi semuanya menghampakan. Kulit paling teruk suatu ketika ni, lepas cuba satu produk yang dirahsiakan (sampai sekarang Ain pun tak tahu ๐Ÿ˜…).


Lepas dah survey dan kaji sendiri tentang Shaklee, baru adik ni contact Ain, first time bulan June 2016. Mudah sangat adik ni yakin nak cuba Shaklee. Walaupun dah banyak kali sangat 'frust menonggeng' dengan skincare. Sebab produk Shaklee bukan produk bukan2 yang sekadar untuk kaut keuntungan. Tetapi sangat mementingkan keselamatan terlebih dahulu, barulah dipastikan keberkesanannya. Sumber pun memang natural bebas bahan kimia yang membahayakan. Kalau tak, Ain pun tak berani makan & suggest kat korang ☺.

Ain ingat lagi...

Adik ni start dengan ESP & Vitamin E dulu. Tak sampai sebulan, sebab teruja dengan perubahan positif kulit bermasalahnya tu, adik ni nak tambah B Complex, GLA dan Vitamin C. Alahai, best sangat guna Shaklee ni. Lepas tu nak try Nutriwhite jgak. Laaaagiiii jatuh cinta! ๐Ÿ˜

Terbaru...

Gambar belah kanan. Jauh beza sesangat kan kulit adik ni. Kita tengok pun rasa sebak terharu nak menangis! ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜

Alhamdulillah...
Alhamdulillah...
Alhamdulillah...

Adik ni puas hati sangat dengan Shaklee, walaupun belum flawless lagi, tapi, biar lambat asal selamat & boleh cantik untuk jangka masa yang panjang. ๐Ÿ˜Ž

Sekarang, dah register ahli dan banyak sangat 'berjuang' membantu orang lain yang juga bermasalah kulit. Dah jadi ratu set kulit dah dia...

Keep it up!
Kita terus sebarkan kebaikan Shaklee.


๐Ÿ“ฑDr.Ain 0164214704

Thursday, February 16, 2017

Hand Foot Mouth Disease

Pagi Ahad baru ni, masa kami sekeluarga kat kampung encik suami, tetiba ja terperasan yang ada 6-7 bintat nyamuk kat muka, kaki & tangan Zulaikha. Masa tu jgak Ain dah tampar mati 2 ekor nyamuk Aedes (belang hitam putih)!

Esoknya, Achik start demam tinggi. Pagi Isnin tu macam dedar, petang makin suam, malam terus temperatur spiked jadi 38 degree Celcius lebih! Masa tu dah terbayang denggi dah. Tapi doa sangat2 yang itu hanyalah demam biasa ja. Huhu...

Rabu plak, encik suami perasan ada 3 bintik merah kat tepi bibir Achik. Terus Ain pun check tangan dan kaki Achik jgak. Masa tu ada lah beberapa bintik merah yang sama, yang tak ada di area badan yang lain. Ya Allah, Achik kena Hand Foot Mouth Disease rupanya. Kesiannya! ๐Ÿ˜ญ


Kalau tengok gambar di atas ni, tak la banyak sangat biji2 merah tu kan? Tapi, ada satu ulcer besar kat tekak dia. Masa dia nangis dah boleh nampak clear. Hati ibu mana la yang tak sedih sayu bila anak tak sihat tak boleh makan sebab tekak sakit. Lebih menyedihkan, kalau Achik nangis, air liur dia banyak sangat meleleh, nonstop. Sebab terlalu sakit perit untuk dia telan dengan adanya ulcer kat tekak. Yang Achik nak, cuma air kosong dan menyusu.

Sedikit info tentang HFMD...

Penyakit yang disebabkan virus (tak memerlukan antibiotik, kecuali ada indikasi tertentu yang menunjukkan bacteril infection) yang akan lega sendiri bergantung kepada tahap imuniti badan pesakit. HFMD boleh didiagnos secara klinikal sahaja, iaitu adanya ruam berbiji macam chicken pox (vesicles) di bahagian kaki, tangan dan mulut (seperti nama diberi) sahaja. HFMD sangat mudah berjangkit melalui sentuhan sahaja, jadi kalau ada kes di nursery atau tadika, sangat mudah berjangkit kepada kanak2 lain. Sebab itu, once diagnosed HFMD, pesakit disarankan dikuarantin sehingga sembuh (rash kering dan tiada new rash).

Bahaya ke HFMD ni? 

Yes. Apabila bayi atau kanak2 tak mampu makan dan minum sehingga menyebabkan dehidrasi yang boleh membahayakan jika dibiar berterusan tanpa rawatan. Dengan ini, perlulah bawak segera ke hospital kalau anak tu refuse makan minum sampai kencing start reduced atau dah kurang aktif.

Ikhtiar Ain?

Alhamdulillah sangat, sebab walaupun Achik sakit tekak, Achik still minum air kosong banyak dan sangat kerap menyusu. Kesian sangat, sebab perut lapar, tapi tak boleh makan sebab sakit. Huhuu...

Lagi satu yang Ain bersyukur sangat sebab Achik masih menyusu. Terus Ain up dose vitamin C hari2. Ain ambik 2 biji 3 kali sehari, total 6 biji = 3000mg vitamin C sehari. Overdose ker? Tak. Sebab vitamin C Shaklee ni "sustained release". Vitamin C dilepaskan 100mg setiap jam, yang mana semua akan diserap oleh badan, tanpa membebankan buah pinggang untuk menyingkirkannya. Kalau ambik sekaligus mungkin ada yg akan terbazir dibuang through air kencing. Nak ambik vitamin pun kena ada ilmu tau. Bukan main telan ja. Kita kan nak sihat. Nak anak sihat. Insyaa Allah...

Sementara tu, Ain tak abaikan terus ubat2an. Ubat dan suplemen, totally lain fungsi2nya. Syrup Paracetamol regular 6 hourly sampai demam kebah. PCM ni as pain killer jgak. Sakit tu ulcer dalam mulut tak boleh telan. Kesian anak kalau biar dia sakit! ๐Ÿ˜ฅ

Satgi nak beli Gengigel Spray plak. Sangat membantu untuk melegakan sakit ulcer dan mempercepatkan penyembuhan.

Kalau tak ok2 jgak, last option Ain ialah Nutriferon dan Vivix. Dua suplemen ni bertindak kat level pertahanan (imuniti) yang lebih mendalam lagi.

Panjang plak jadinya entri ni. Yang dah baca sampai habis, tahniah! ๐Ÿ˜

Sedih. Achik nak 'merap' (berkepit) ja. Sedih kan muka dia. Muka umi pun sedih. :(

Wednesday, February 15, 2017

Jeles Dengan Results Geng2 Detox

Huh, jeles dengan geng2 detox yang dah complete 7 hari detox dengan meal plan pilihan masing2. 7 hari pun boleh turun berat badan yang banyak. Siap terpaksa terima bonus2 lain yang banyak jgak. Kalau orang perempuan, of course paling suka kalau kulit jadi cantik. Hei, bukan pompuan ja tau suka kulit lawa. Laki tak mengaku ja, nak jaga ego. Haha..

Turun 2.5kg + Dapat kawal makan + Dapat elak makan minum manis2

Yup, meal plan paling rileks (especially untuk ibu menyusu) pun boleh turunkan berat jgak. Banyak kan turun 3.5kg dalam 7 hari?

Ni sorang lagi, follow meal plan paling rileks dan turun 3kg

Jacky ni ibu menyusu tau. First time detox hari tu, Jacky follow meal plan paling rileks turun 2kg. Kali ni, Jacky cabar diri untuk follow meal plan extreme. Alhamdulillah susu maintain, berat further turun lagi 2kg. Siapa kata ibu menyusu tak boleh detox?

Salah sorang 'ratu' detox dalam group kami. Dah detox banyak kali dalam 6 bulan tu. Latest, Elly dah turun total 11.5kg! Teruja kan?

Feeling selepas detox 7 hari sangatlah best. Ain pernah detox jgak. Meal plan paling rileks ja pun. Berat yang tak mau turun dah lepas beranak anak ketiga, berganjak 2 kg. Yeay!


Dr.Ain 0164214704

Tuesday, February 14, 2017

Segmen Review Blog By Syahirah Valiant


First time join Segmen Review Blog. Dalam segmen ni, sis Syahirah akan review blog Ain yang tak seberapa ni ha. Dan juga semua blog yang join. Best jgak berkenal-kenalan dengan blogger2 aktif yang lain.

Blogging ni awal2 nak start tu macam liat ja rasanya. Tapi day to day, rasa macam addicted pun ada. Hari2 nak blogwalking, baca entri dan pengalaman pelbagai bloggers lain.

Jom la join ramai2. Klik saja banner dia atas untuk join. Syarat2 pun simple sangat. Pejam mata pun boleh buat (melampau kan Ain ni? haha) ๐Ÿ˜Ž

Giveaway Preloved Buku 2017


Join GA lagi. Agak lama tak join. Kali ni Ain join sebab hadiahnya ialah preloved buku2.

Antara buku2 yang tersenarai, Ain paling tertarik nak baca Paranoia dan Langit Petang. Ain nak menang buku sebab nak buat koleksi bahan bacaan yang dulu banyak yang dah hilang. Masa belajar dulu, Ain selalu beli, baca dan kumpul novel, tak kira bahasa Melayu, English. Nasib baik ku tahu dua bahasa tu ja yang paling tahu. Bahasa Russia belajar untuk study medik sahaja. Hihihi..

Ok, wish me luck. And all the best untuk semua participants jgak.

Berminat nak join, boleh klik banner untuk syarat2 penyertaan ya. Simple sangat syarat2 semua. Cuma Ain tak ada Twitter. Tak pastilah akam diaqualified ke tak. Haha.. :)

Monday, February 13, 2017

Kisah Di Home Care AEON Taiping

Sabtu petang baru ni, Ain jalan2 dengan 3 beradik ni dengan dua orang adik ipar. Kira macam girls' day out pun ada jgak. Haha.

Tengah window shopping tu, ternampak promosi kasut Crocs. Banyak jgak promosinya. Agak terbeliak jgak mata ni. Macam nak masuk tengok kot2 ada yang berkenan di hati. Kebetulan kasut Crocs yang ada baru ja tercabut tumit belakang, tak bergam2 balik lagi. Hehe. Ain ni jenis sayang barang skit. Kalau ku dah 'jatuh cinta & sayang' dok repair2 sendiri jgak benda tu.

Tapi, oleh sebab macam mengantuk & tak berapa nak ada mood membeli, jadi Ain biar je.

Sampaila esoknya Ahad (semalam). Tetiba je ajak encik suami pi tengok. Lalu kami satu family pun ke sana.

Huih. Buy 1 normal price. Buy 2 RM150. Buy 3 RM180. Buy 5 RM250! Boleh jatuh sampai RM50 untuk sepasang. Ain dah berkenan sepasang. Choice tak banyak sangat. Yang laki punya lagi tak berapa ada choice. Budak2 pnya plak agak banyak, boleylaa.

Pilihan Humaira & Khayla

Tengah pilih2 kasut tu, tiba2 ada stranger dua orang, berminat dengan promosi tu jgak. Tiba2 je dia ajak bayar sama2. Haha. Last2 depa ambik 2 pasang, Ain ambik 3 pasang (untuk diri sendiri, Humaira, Khayla). Asalnya nak beli untuk achik jgak. Tapi yang sesuai untuk dia takde saiz kecik. Yang ada saiz kecik plak Ain tak berapa berkenan. Takpalah.

Pilihan Ain. Tak sangka lagi dua strangers tu pun pilih design yang sama! Haha. Tak banyak choice sangat pun. Boleh la kan.

Masa bayar tu, sembang2, rupanya depa dok satu taman dengan rumah apak encik suami. Dan lagi kelakar, rupa2nya dua cashier tu pun tinggal kat taman yang sama. Haha. Terus kuhulur business card Shaklee sebagai tanda perkenalan. Salah sorang adik cashier tu macam berminat dengan vitamin Shaklee. Apa2 Ain suruh contact Ain ja. Hehe...

Sempat lagi tuuu... ๐Ÿ˜

๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž

Ciri2 Set Berpantang Terbaik

Ramai plak yang bertanyakan tentang set berpantang Shaklee sejak akhir2 ni. Dah lama tak share pasal berpantang, since Ain last berpantang pun setahun lebih yang lepas. Hihihi...

Set berpantang Shaklee memang awesome. Since first time cuba masa anak pertama Ain, lepas tu tiap kali berpantang (so fsr dah 3 kali, 3 anak), memang ku tak toleh ke lain dah. Konsisten Shaklee saja.

Sebab apa?

Meh nak cerita satu2, apa yang ada dalam set berpantang tu.


ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)

๐ŸŒฑMenjadikan ibu bertenaga lebih lama
๐ŸŒฑMemekatkan susu ibu
๐ŸŒฑIbu dan bayi kenyang lebih lama
๐ŸŒฑMemudarkan stretchmark
๐ŸŒฑMencantikkan kulit ibu dan bayi


ALFALFA COMPLEX

๐Ÿ€Memanaskan badan
๐Ÿ€Membuang angin
๐Ÿ€Meringankan badan
๐Ÿ€Kesihatan dalaman wanit
๐Ÿ€'Kacip fatimah' moden
๐Ÿ€'Jamu' moden
๐Ÿ€Milk booster


OSTEMATRIX

๐Ÿ’ชMelegakan sakit pinggang, sakit belakang, lenguh badan, sakit sendi walaupun tak cukup rehat, kerap menyusu
๐Ÿ’ชMengatasi sembelit
๐Ÿ’ชUntuk tidur lebih lena, bangun lebih fresh
๐Ÿ’ชMilk booster


VITALEA

๐ŸŒฟMultivitamin tertua dunia (sejak 1915, 100+ tahun)
๐ŸŒฟUntuk tenaga berpanjangan
๐ŸŒฟPelengkap nutrisi
๐ŸŒฟMultivitamin multimineral paling asas


VITA C PLUS

๐ŸŒฝImmune booster
๐ŸŒฝKecantikan kulit


OMEGA GUARD

๐ŸŸMencegah meroyan (postpartum depression)
๐ŸŸPerkembangan otak bayi
๐ŸŸImmune booster


Bulan ni promosi Ostematrix DAN Alfalfa. Jadinya, set berpantang ni pun jatuh harga baaaanyaaakkk!

Berpantang jadi mudah, ibu senyum gembira, si manja membesar sihat. Best ke best? ๐Ÿ˜


Dr.Ain 0164214704

Apa Nak Buat Kalau Terlibat Dengan Accident

Bila dah terlibat dengan accident baru2 ni, macam Ain cerita kat SINI, ini adalah beberapa perkara yang Ain buat:


Jangan panik. Bertenang.

Inilah benda first yang patut buat, bukan saja kalau terlibat dalam accident. Tapi dalam apa jua keadaan yg kita tak expect nak jadi. Kalau kalut2 gelabah, apa pun tak boleh fikir. Jam otak.


Call untuk dapatkan bantuan.

Biasanya, bila ada accident, kita berada dalam situasi yg agak 'desperate' untuk dibantu. Masa ni lah, akan datang longkai yang 'offer' untuk tow kereta kita. Depa suka la nak offer sebab sekali tow boleh charge beratus2 (dan tak mustahil up to 1k!). Padahal kita boleh dapat free towing service daripada panel workshop. Ada orang kata lori PLUS pun boleh towing jgak.

Untuk kes Ain ni, of course orang first yang Ain call, encik suami. Masa tu kul 2.30 petang. Sikiiitttt ja lagi encik suami nak habis kerja. Terkejut nada suara encik suami bila dengar Ain accident. Haha..

Lepas tu, encik suami Ain suruh call ayah Ain mintak tolong apa yang patut. Sebab encik suami Ain kerja kat dalam pulau. Dan ambik masa skit untuk sampai ke tempat kejadian.

Sedih tengok kereta dah nak kena tow :(

Masa Ain kalut2 tepon sana sini tu, Ain agak heran tengok cik kereta depan macam rilek ja tak call sapa2. Ain pun pi la kepoci. Rasa bersalah terlanggar kereta dia, Ain lagi rasa tak best kalau dia kena tipu plak dengan longkai kat situ, yang nampak macam 'yeay, dah hampir berjaya mendapat mangsa'. Kepoci punya kepoci, cik kereta depan tu pun cuba call sapa2 untuk tanya apa nak buat.

Kebetulan, ada kereta bantuan PLUS sampai. Syukur sangat ada pihak yang boleh dipercayai sampai. Ada dua orang officer PLUS. Sorang sembang dengan Ain, sorang lagi tolong tengokkan kereta depan. Syukur, boleh jalan rupanya. Sebab ekzos kereta tu terkepak ke bawah dan hampir2 terseret di tar jalan. Ain lah orang paling happy kereta depa boleh jalan, sebab cik kereta depan tu dah menangis2 stress dengan apa yang dah jadi. Family plak kat KL dan katanya dia tak ada sapa2 kat situ, cuma kawan saja. Kesian kan..Huhu...

'Injured' sangat nampak kereta ni dari sudur ni. Padahal sebenarnya tak berapa teruk sangat sebab drive slow. 40km/jam jer pun. Haha

Untuk Ain plak, encik suami tersayangku dah call Kia untuk dapatkan towing service. Kereta memang boleh jalan. Tapi nasihat encik suami, sebab kita tak tahu sejauh mana kereta dah 'injured', dan kita tak tahu kalau kereta bergerak akan lebih merosakkan kereta lagi atau tak, lebih baik kalau boleh tow. So, Ain pun tunggu je la orang Kia mai.

Yang kelakarnya, masa wakil Kia yang betul dah sampai, dah macam inspector polis dan pesalah plak, Ain tanya dia macam2. Haha. Lepas tau dia orang yang betul, rasa nak mintak maaf pun ada. Tapi orangnya nampak professional. Ain pasti, dia dah banyak handle kes accident macam ni. Dan dia pun mesti faham kenapa Ain tanya macam2. Orangnya pun bagus sangat, sebab dia ada dengan kami sampai settle semuanya.

Tak lama kemudian, encik suami dan ayah Ain came to rescue. Ececece...Lori untuk tow pun sampai. Mula2, ayah tak bagi tow kereta, sebab kata ayah, kereta boleh 'jalan'. Dan ayah plak jenis susah nak percaya orang, risau anak dia ni kena tipu ka apa. Sekali lagi encik suami berhubung dengan pihak Kia untuk pastikan semuanya. Alhamdulillah semua berjalan lancar. Kami anak beranak pun naikla kereta encik suami sementara kereta ditow. Huhu...

Bai2 my sayang. Jumpa lagi lepas beberapa bulan. 'Rest' well. Sob sob sob


Buat report polis.

Lepas tu, kami terus ke balai untuk buat report. Banyak la plak orang nak buat report kan. Siap Ain boleh solat Asar lagi sebab dah kul 5 lebih.

Report polis ni penting untuk claim insurans. Dah bertahun2 bayar insurans kan, kereta pun dah 'injured'. Alang2 tu, kita gunalah insurans kan. Hihihi... Pastu dah terbayangkan insurans yang perlu kami bayar hujung tahun ni, yang akan meningkat balik sebab ku dah langgar kereta orang. Wakaka. Dah kena start kumpul duit untuk bayar insurans dari sekarang, kalau taknak menangis di kemudian hari. Wahaha (gelak stress SKIT kot ni kan).

Lagi satu, report polis ni penting untuk cik kereta depan claim insurans jgak. Kesian dia. Dah la 'mangsa' keadaan. Adui rasa bersalah sangat sampai ke hari ni. Huhu.

Dah settle report polis, kena pikir plak apa akan jadi dengan kereta yang dah masuk 'wad' tu? Haa, yang ni husband Ain yang pi tanya kat Kia apa steps seterusnya. ๐Ÿ˜Š

*****

Ni cuma pengalaman Ain accident tau. Ada kes, yang bila accident setakat calar skit2, kalau dipersetujui bersama, ada ja yang nak settle sendiri2 tanpa report polis. Kalau macam Ain buat report polis, yang bersalah akan dikenakan saman RM300. Ain ler tu. Hihi.

Okeh. Habis akhirnya cerita yang terpendam di hati. Nasib baik belum 'basi' atau dilupakan lagi. Tak sangka jadi panjang macam ni. Terima kasih dan syabas kepada yang berjaya baca sehingga ke garisan penamat.

Drive carefully. Berhati2 di jalan raya. ๐Ÿ˜

Sunday, February 12, 2017

Bila Walid Jadi Model Produk

Bukan selalu walid 'offer' nak jadi model produk. ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜


Antara produk2 kegemaran encik suami:

๐Ÿ˜ŽOstematrix - tidur lena, bangun fresh, hilang sakit2 badan seharian bekerja

๐Ÿ˜ŽOmega Guard - rasa energetic, senang hafal nota untuk exam

๐Ÿ˜ŽVitamin C - tak kerap demam macam dulu, kulit jadi cantik sampai kawan2 tegur

๐Ÿ˜ŽBasic H - kerja basuh kereta jadi mudah, kereta pun bersih berkilat menghelip menghelap blink blink (over nau umi ๐Ÿ˜…)

๐Ÿ˜ŽGet Clean Fresh Laundry Concentrate - baju kerja warna putih, memang putih sampai la even dah bertahun2 pakai, geng2 hospital tegoq macam baju baru. Kotoran tang collar pun gonyoh manja2 ja, rendam sat, terus disappear syuh syuh... ๐Ÿ˜Š

Berminat nak try Shaklee, boleh ja pm encik suami. Tapi dia akan divert ke Ain jgak untuk full consultation bagi puas hati. Kami punya servis yang tip top atau terbaik ja. Insyaa Allah... ๐Ÿ˜

Saturday, February 11, 2017

4 Tahun Lebih Tak Pernah Basuh

Ya Allah, 4 tahun lebih tak pernah cuci??? ๐Ÿ˜ฑ

Euwwww...

Ya laa...Humaira belum besaq dah dapat Khayla. Then Khayla baruuu nak besaq, dapat Zulaikha plak. Continuously nak guna car seat baby ni (kalau alasan pandai kan Ain ni ๐Ÿ˜).

Patutlah kotor geli tengok lapik carseat dari jaman Humaira lagi ni. Dok pun dalam stor, bila teringat cari dalam stor, tudia!!! Punya lawa peta2 atas tu. ๐Ÿ˜…

Ingatkan susah nak hilang or takkan hilang kotor2 ni. Tengok2 senang ja hilang guna Get Clean Fresh Laundry Concentrate. Rasa tak percaya tengok lapik ni dah takdak kotor apa2. Kalau habaq baru beli semalam pun mesti hampa percaya. Hihihi...

Puas hati! ๐Ÿ˜Ž


Friday, February 10, 2017

Turun 20kg Dalam 2 Bulan

"Adik saya, hilang 20kg dalam masa 2 bulan lepas dapat anak pertama.

Berat sekarang dah macam berat masa anak dara sebelum kawin.

Best kan?

Fatin makan Set Bersalin Shaklee, dalam tu ada ESP, Lecithin & Alfalfa Complex untuk tolong slimkan badan.

Bulan ni promo tau!
Meh la order." -Jacky-


Buy 1 Free 1 Lecithin
Buy 1 Free 1 Alfalfa

Bulan Februari 2016 ni saja tau. ๐Ÿ˜Š


Dr.Ain 0164214704

Makan Sikit Vs Makan Seimbang

Petang semalam, tiga beradik ni ajak pi rumah opah. Nak mandi kolam kata depa. Bukan boleh ada cuti walaupun sehari. Dan2 tanya, "nak pergi rumah opah boleh umi?".

Umi ok je kalau kerja rumah semua dah settle. Kerja2 Shaklee no problem, dalam jamban pun boleh buat. Hihihi...

Nasib baiklah rumah opah dekat kan. Kalau highway free, 5-10 minit sampai dah. Kalau banyak kereta pun, so far paling2 lambat pun tak sampai setengah jam.

Rumah opah ada kolam mandi besar. Best. Boleh isi air banyak2, boleh berenang2. Opah bagi main syiling (umi walid tak bagi). Opah bagi main sudu plastik banyak2. Opah bagi biskut. Opah buatkan Tamar Koko. Depa memang geng dengan opah. Kalau atok ada kat rumah, atok akan layan depa dengan bukak kartun kat Youtube. Didi and Friends la, Upin Ipin la, tengok binatang la, macam2 la. Sampai umi panggil makan pun, depa 'kenyang' dah tengok kartun dengan atok. Sabaq ja. Haha...


Lepas puas mandi kolam (sampai achik pun offer diri nak keluar kolam - biasa dia paling payah nak keluar toilet sebab suka dok bawah shower lama2), macam biasa, one of favorite 'mainan' depa ialah penimbang berat badan. Masing2 akan naik penimbang, suruh umi tengok berapa berat masing2.

"Humaira 18.9kg...bagus, naik banyak!"
"Khayla 12.7kg...ok bolehla, naik sikit."
"Achik 8.9kg...yeay, naik lagi walaupun buas."

Good job anak2 umi. Umi puas hati semua naik berat badan.

Opah punya turn plak timbang. Saja2 ja lama tak timbang. Opah terkejut beruk. Sebab...TURUN 3kg! Opah heran, sebab baru hari keenam detox cara Shaklee. Tak target pun nak lose weight. Detox sebagai ikhtiar nak turunkan kolesterol. Kalau boleh opah tak nak start apa2 ubat.

Alhamdulillah, nampak kesan detox mak tu. Mak risau kolesterol mak tak turun2, malah makin naik plak dalam result darah latest ni. Tu sebab Ain cadangkan mak detox. Sebab detox ni kira macam paling basic untuk semua masalah kesihatan. Kalau badan banyak toksin pun, makan ubat or suplemen banyak2 pun, kalau tak dapat serap elok, rugi je kan. So mak setuju...

Masa 'interbiu' mak, mak bagitau mak makan sikit je hari2. Pagi biskut dengan Tamar Koko. Lunch pun biskut dengan Tamar Koko. Petang tak makan. Malam roti ke yang ringan2. Kadang tu ada jgak ambik kuih2. Mak jarang sangat makan nasik. Takut gemuk kata mak.

Komen Ain..."Mak makan protein apa? Sayur mana sayur?"

Mak jawab, "protein jarang ambik, sayur kurang, sebab mak lebih banyak makan buah. Tak boleh ke?"

"Tak boleh. Pemakanan tak seimbang ni. Nak buang toksin kena pemakanan seimbang. Ada karbo sikit, protein sikit, sayur banyak tak pa, buah pun sikit. Buah tu ada gula. Kalau ambik lebih, lebihan gula pun akan convert jadi lemak jgak. Kena ada sayur supaya boleh 'korek2' keluar toksin2 yg dah melekat kuat kat usus tu, bagi clear! Baru boleh turun kolesterol, baru boleh serap vitamin dgn optimum."

Mak pun angguk2 je la dengor anak dokto dia ni ha, yang kalau ditanya, kalau jawapannya A, makanya A la jugak kalau pusing kot mana pun. Erti kata lain yang lebih mudah untuk paham...DEGIL. Hahaha (mengaku ๐Ÿ˜) Jadi, mak pun setuju nak detox.

Siap 'import' Ain pada suatu hari tu untuk buat list menu setiap hari. Menu senang2 je.  Kita pilih meal plan paling rilek untuk mak. Meal plan untuk ibu menyusu detox (ibu menyusu kan kena jaga kalori jgak untuk jaga supply susu ibu). Mula2 tu mak risau, kena makan protein la, makan nasik la,....mak takut gemuk. Terus Ain bagitau jangan risau, mak detox je dulu.

Dan bila sampai masa yang sesuai (tak ada kenduri terdekat, tak ada kursus, bla, bla, bla..), mak pun start detox. 

Tak sangka hari ni hari keenam mak detox, saja2 timbang berat dah kurang 3kg dari yang asal.

"Uih, takkan turun 3 kg?! Baru 6 hari detox. Tapi memang pakai baju biru yang selalunya ketat sikit kat lengan ni, baru ni pakai rasa longgar." Bulat mata mak tak berkedip tanya Ain.

"Boleh ja mak. Toksin la tu. Ada orang turun 6-10kg seminggu mak. Banyak sangat toksin yang dibuang dari badan."

"Tak bahaya ke turun berat banyak2 kejap ni? Tak mendadak sangat?" Mak risau lagi.

"Tak mak. Sebab berat turun dengan makanan seimbang, bukan sebab makan kurang. Kalau berat turun sebab makan kurang, tu namanya Diet Yoyo. Nanti berat boleh rebound lagi banyak"

"Ooo..." Mak terus 'report' kat ayah. And guess what...ayah pun terus nak detox jgak. Hahaha...

Ayah, kalau nak detox, Ain no komen. Sebab ayah ni penggemar nasi kandaq. Dan suka makan. Ayah boleh makan 2-3 kali continuously. Tapi dah ok sket sekarang. Hehehe. Takpa, we'll see... ๐Ÿ˜

Jangan ingat makan sikit berat boleh turun DAN maintain yer. Kalau nak ikutkan cerita mak Ain ni, sebelum detox mak makan lagi sikit dari masa detox. Sebelum detox tak de nye nak turun sampai 3kg. Dah detox 6 hari, bergegar penimbang, turunkan 3kg berat mak. Hihihi...

Nak kurus dan sihat, betul dah niat tu. Yang salah kalau salah pilih 'suplemen' yang mengarut2, pemakanan yang salah, guide dari orang yang salah. Pastu heran pasai pa payah ngat berat nak turun.

Ain sendiri pernah detox cara Shaklee. Kami ada ilmu tentang cara pemakanan yang sihat. Niat hanya satu. Nak bantu lebih ramai orang sihat. Dan orang kata, kalau nak tolong tu, mulakanlah dengan keluarga sendiri. Kita pun happy kalau family kita sihat2 ceria2. Kan? ๐Ÿ˜Š

Jangan jadi hamba kepada makanan, kelak membinasakan diri. Makan untuk hidup, bukan hidup untuk makan.

Nak detox, carilah Ain.


Dr.Ain 0164214704

Wednesday, February 8, 2017

Kemalangan Memang Tak Berbau

Betul sangat orang kata, apa yang kita fikirkan, itulah yang akan kita tarik. Law of Universal Attraction. Siapa pernah baca buku ni mesti faham.

Semalam,
Setiap yang Ain fikirkan, betul2 terjadi. Paling ingat, masa kat traffic light nak masuk tol. Tiba2 terdetik di kepala, "kang lampu hijau, tiba2 ada kereta nak pintas masuk depan ni memang tak la."(haa, nampak dak kat situ ada negative thinking ๐Ÿ˜…).

Memang sebaik lampu bertukar kepada hijau, terus ada sebuah kereta nak pintas depan Ain. Terkejut masa tu, sebab kereta tu agak laju. Tapi tak berjaya pun masuk depan kereta Ain. Sebelum hati sumpah seranah driver 'penjual ikan' (selfish) tu, cepat2 kumat kamit mulut ni istighfar. Astaghfirullahal'azim...

Lepas dari tol, terus highway utara-selatan tu jam. Jarang2 highway ni jam. Biasanya hari Jumaat, atau jarang2 berlaku, ada kemalangan. Ntah dari mana muncul, tiba2 terdetik dalam hati. "Kereta bawak slow pun boleh accident."

Teringat plak kakak yang dah ada depan rumah, nak 'pass baton' anak2 dia. Kakak mintak tolong tengokkan anak2 dia kejap sementara dia ada kelas.

Terus Ain whatsapp kakak Ain yang tengah menunggu kat depan rumah, kata akan sampai lambat skit sebab tengah jem.

Tiba2 Khayla merengek nonstop.Jenuh cakap macam2 pujuk itu ini, dia merengek jgak. Ain pun pusing la belakang kejap ja, dalam sesaat macam tu. Toleh depan balik...gedeganggggg!!! Dah ter'cium' buntut kereta depan! Alamak! Dah tu, kami dua2 driver pun drive kereta masing2 ke tepi, masuk emergency lane. Dah la memang tengah jem. Tak best plak rasa kalau menyebabkan lebih jem lagi. Huhu..

Turun kereta, terus Ain mintak maaf banyak2 kat cik driver kereta depan. Mintak maaf sebab dah rosakkan kereta dia. Mintak maaf sebab dah lambatkan urusan dia. Mintak maaf sangat2! ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ ๐Ÿ‘ˆ perasaan Ain sebaik tengok kereta yang 'injured' ๐Ÿ‘‰ ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

Bila ada accident tepi jalan, ha startla 'longkai' mai, kenun2 baeeekkk sangat hati nak tolong tarikkan kereta. Kebetulan ada la dalam 2-3 minggu lepas, sorang jiran ada share dalam group taman kami, apa perlu buat bila accident. Allah Maha Besar sungguh rasanya. Dia bagi ilmu kat Ain dulu supaya Ain bersedia, tak la boleh kena tipu beratus2 bila accident. Rasa nak sujud syukur sangat2 masa tu. Biasanya Ain malas skit nak baca2 yg orang forward panjang2 ni (ikut jgak apa yg diforward tu). Tapi, pasal apa nak buat bula accident tu, memang Ain baca dari patah ke patah perkataan semuanya sampai paham. Terima kasih Allah. Terima kasih tak terhingga.

Kereta Perodua Kembara yang Ain terlanggar. Nasibla bumper dia keras & nampak macam 'injured' luar2 ja. Masih boleh bergerak Alhamdulillah, walaupun 'exos' (camna eh spell? ๐Ÿ˜…) patah, hampir2 nak seret kat jalan.

Makanya, Ain buat bodow je la kat longkai2 yang mai dok jenguk2 Ain dalam kereta. tutup pintu rapat2, kunci! Ada anak dua orang jgak dalam ni. Bila Ain buat bodow, dia pi 'sembang' dengan cik kereta depan. Ada jgak Ain tanya2 cik kereta depan tu, ada telefon sapa2 ka, nak mintak tolong. Dia kata dia takdak sapa2 kat sini. Nak buat apa pun tak tau. Aduii lagi kesian. Nasib baik dia bukan sorang2, ada kawan lagi sorang.

Sebab kesiankan depa yang takdak sapa2 nak contact, xtau nak buat apa, longkai tu plak kat dahi depa macam ada tulih "ok, dapat dah 'mangsa'..", Ain pun pi 'hasut' driver kereta depan, cerita pasal longkai kat depa. Hihihi... Niat ni hati cuma tak mau depa kena tipu ja tau. Hehe. Dah la bukan sorang tau yang mai. Dalam 5 minit lepas accident, terus ada sorang. Lepas tu dua orang. Lepas tu tiga! ๐Ÿค”

Apa jadi lepas tu? Sambung nanti lah yer. Ada koje nak siapkan ni. Jangan marah.... Hehehe ๐Ÿ˜

Tuesday, February 7, 2017

Antioksidan

Wewiiittt!!!
Encem dak ex-boypren ai? Clash sebab dah adi encik suami. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
Masa ni baru darjah dua.


Kita dulu2 zaman sekolah2 punyala comot kan. Tak kenai pun lipstick tu apa, eyeliner tu pebenda. Yang tau mak tok opah kita tepek bedak sejuk ja. Haha...

Budak la, baru tadika dah pandai nak mintak mekap2. Pengaruh TV punya pasai. Humaira & Khayla berangan, buat bekas letak cincin macam compact powder! Tak tau depa tengok mana, umi pun pakai baby powder ja. ๐Ÿ˜…

Mostly, adults yang banyak guna mekap, banyakla terdedak dengan chemical yang boleh merosakkan kulit. Orang dulu2 umoq 50 tahun pun kulit licin lagi. Orang sekarang ada yang belum kahwin dah naik kedut2. Kadang2 tak percaya ada patients umur baru belas2, tapi nampak macam dah lebih 30 tahun (maaf ya, Ain ni jujur orangnya).

Tak salah pun nak mekap2. Tapi kalau tak PROTECT dengan antioksidan, memang cepatla kulit nampak tua. Oh tidaaakkk!!! Sapa la yang suka nampak tua dari usia kan? Kalau boleh nak orang komen nampak macam sweet 18 ja selamanya. Wahaha ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Antioksidan2 yang berjaya meremajakan kulit kami geng2 Shaklee:

๐Ÿ‡Vivix - SUPERantioksidan paling powerful. Kajian kata nak nampak 25 tahun lebih muda, Vivix la jawapannya.

๐ŸŒฝSR Vita C Plus 500mg - bekalkan vitamin C untuk 5 jam berterusan sehari, menggalakkan penghasilan kolagen

๐Ÿ‡Vita E Complex - dari ekstrak biji anggur semulajadi (payah tau nak jumpa vit E natural)

๐Ÿ…Carotomax - prekursor vitamin A yang kuasa antioksidannya 20x ganda lebih dari vitamin C

Antioksidan ni bukan protect kulit kita ja. Lagi penting sebab protect organ2 dalaman dari kerosakan oleh radikal bebas. Penting sangat untuk melambatkan organ2 jadi 'tua' & 'sakit' (kencing manis, darah tinggi, kanser, jantung, dll).

Protect diri dengan antioksidan, dalam sihat, luaq cantik. Weiii bestnya camtu! ๐Ÿ˜

*Orang gila ja tak mau cantik.

Monday, February 6, 2017

SLE Fighter Hilang 17kg

๐Ÿ‘ Turun berat 17kg
๐Ÿ‘ Selera makan kurang
๐Ÿ‘ Kulit sat ja lawa

Hasil berVivix, Lecithin & Vitamin C oleh seorang #SLEfighter, Nurul Aima.


Anggur

Lama tak makan anggur.

Sapa tau anggur digunakan untuk buat suplemen Shaklee yang mana satu?

Kalau hampa tau, mesti hampa makan anggur banyak2. Tapi kan...takkan pernah sama langsung dengan suplemen2 Shaklee tu.

Dalam kepala Ain terbayang dua vitamin yang diperbuat dari anggur.

Bersyukur dan Happy

Anak dara number dua ni nak pakai seat belt hari ni. Belum sampai klinik tengok2 lentok dah. Ngantuk lagi rupanya.

"Ayu kan saya lena?" ๐Ÿ˜‚


Teringat dulu masa umi kerja hospital. Seawal 6-7pagi dah kena bangun untuk hantar anak2 ke nursery. Kadang2 masa ambik depa balik dari nursery pun tengah tidur jgak. Kesian tidur selalu terganggu. ๐Ÿ˜…

Paling tak boleh tertahan, bila oncall & husband pun oncall & ada kes, anak2 terpaksa 'oncall' jgak kat nursery sampai keesokannya. Lagi sayu bila anak2 tak sihat, tak boleh jaga sendiri. ๐Ÿ˜ญ

Sebab hati umi yang macam tisu ni, umi selalu menangis2 istikharah, mintak Allah tunjuk jalan yang terbaik untuk kita sekeluarga. Setahun jgak la nak buat keputusan yang besar ni.

Dan hari ini, umi bersyukur dengan segalanya.

Umi masih boleh berkhidmat sebagai doktor (walaupun bukan pakar). Umi boleh tolong orang lain sihat dengan suplemen terbaik Shaklee. Umi boleh jaga anak2 depan mata 24/7. Umi boleh bawak anak2 jumpa opah atok bila2 ja. Umi boleh cuti bila2 masa dan selama mana yang umi nak. Umi boleh kerja berapa jam sehari pun. Umi ialah bos kepada diri sendiri (of course ada bos BESAR di sebalik tabir ๐Ÿ˜Ž)

Biarlah cita2 umi diketepikan. Biarlah apa orang nak kata. Yang penting kami happy. ๐Ÿ˜

Walaupun kadang2 jeles dengan kawan2 yang dah sambung master, dan naik pangkat semua tu. Tabik dengan depa, sebab depa pun dah berkorban besar untuk keluarga. ๐Ÿ˜Š

Apa pun keputusan besar yang kita nak buat, bertanyalah kepada Yang Maha Besar dahulu. Kerana Dialah yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kita.

*Orang happy selalunya terlupa nak bersyukur. Tapi orang yang bersyukur selalunya happy. ๐Ÿ˜Š

Friday, February 3, 2017

Benarkah Suplemen Kalsium Boleh Menyebabkan Batu Karang


Tahu tak kenapa ada orang ambik suplemen kalsium tertentu, tapi masih ada simptom kekurangan kalsium?

Sebab kalsium ni, bukan kita makan, terus masuk dalam tulang. Tapi, untuk diserap ke dalam tulang dan menjalankan fungsi sepenuhnya, elemen2 lain perlu 'hadir' jugak.

Macam mana tu?

Kita bayangkan tulang kita macam dinding. Nak bina dinding rumah yang kuat, bukan sahaja kena ada batu bata sebagai bahan utama. Kalau nak main dengan anak2 bolehla guna kotak beli peti ais , tapi tak kuat la kan? Dah nak bina tulang yang kuat ni main2 kah? Tak kan. ๐Ÿค”

So, untuk dinding yang kuat, selain batu bata, kita kena ada simen, pasir, pekerja dan supervisor. Barulah boleh berjalan lancar pembinaan dinding yang kuat. Senang kan nak faham?

Jadinya, nak cari suplemen kalsium LENGKAP, macam ni jgak. Kena ada:

๐Ÿ’ช Magnesium untuk membantu mengasimilasikan kalsium ke dalam tulang dan menguatkannya

๐Ÿ’ช Vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium

๐Ÿ’ช Boron untuk membantu dalam metabolisma tulang

๐Ÿ’ช Mangan, tembaga, zink untuk mengaktifkan enzim yang membantu dalam pembinaan tulang yang padat dan kuat

Penting ke kalsium diserap sepenuhnya?

Ya, penting.

Sebab kalsium yang 'tertinggal' dalam darah, boleh bergabung dengan benda lain menghasilkan batu karang!

Kalsium penting sehari2. Lagi penting pilih suplemen kalsium yang betul. Supaya simptom kekurangan kalsium hilang, badan pun sihat, dan tak muncul masalah batu karang.


Konfem2 ke Ostematrix tak menyebabkan batu karang?

Dalam Landmark Study 2007 yang mengkaji kesan pengambilan vitamin selepas 20 tahun, kesimpulan yang didapati, pengguna beberapa jenis vitamin Shaklee yang paling sihat dan tak ada reported kes batu karang.

Klik SINI untuk bacaan lanjut tentang Landmark Study.

Sekarang, dah nampak kenapa Ain percaya Shaklee? ๐Ÿ˜Š