Landmark Study


APA ITU LANDMARK STUDY?

💖 Landmark Study ialah kajian PERTAMA & SATU-SATU SEUMPAMANYA dalam dunia, yang mengkaji kesan jangka masa panjang pengambilan suplemen terhadap kesihatan.

💖 Kajian dibuat ke atas 3 KUMPULAN:
----- tak ambil suplemen langsung (No Vitamin)
----- ambil multivitamin sahaja (Single Multivitamin)
----- ambil beberapa jenis vitamin Shaklee (Multiple Vitamins)

💖 Dalam kajian ni, perbandingan kesan jangka masa dibuat dalam tempoh 20 TAHUN! Tak macam kajian-kajian lain, yang buat perbandingan beberapa tahun sahaja, untuk kesan sejenis vitamin sahaja. Kajian ni penting sebab kebanyakan penyakit kronik, mula 'muncul' selepas berpuluh-puluh tahun. Baru boleh tahu, tak ambil suplemen langsung lagi bagus ke, ambil multivitamin saja lagi bagus ke atau consume beberapa jenis suplemen Shaklee yang bagus lepas 20 tahun tu.

💖 Kajian ini dikendalikan oleh Dr.Gladys Block dari University of California, Berkeley's. Dr.Gladys merupakan antara pakar epidemiologi yang top kat US.


Kenapa Shaklee tak handle sendiri study ni?

Tak aci la kan, kalau sendiri punya produk, sendiri yang handle study? Mestilah akan nak tunjuk results yang positif-positif saja. Barulah orang akan beli produk kita.

Tapi berbeza dengan Landmark Study ni. Dr.Gladys and the gang, tak ada kaitan langsung dengan  Shaklee. Dan baik atau buruk kesimpulan study ni, Dr.Gladys tetap akan publishkan.

Haaa nampak kan kat situ, yang Roger Barnett memang dah yakin dengan 'kebolehan' suplemen Shaklee, sebab tu beliau bersetuju untuk study ni. Nak kaji kesan jangka masa panjang, nak tengok paling bagus ke tak Shaklee ni, agak 'risky' untuk pihak Shaklee. Buatnya kesimpulan kajian menunjukkan Shaklee bukan yang terbaik, malu kan?

Jadi, in the first place, Roger setuju untuk kajian ni. Sebab Roger mahukan data saintifik yang ada keputusan. Sebab kalau result bagus, ini merupakan KEKUATAN untuk Shaklee. Tak ada syarikat nutrisi lain yang berani 'sahut cabaran' study macam ni lagi so far, selain Shaklee.


SO, MACAM MANA KAJIAN NI DIBUAT?

🔑 Questionnaire online
🔑 Check darah (kena berpuasa dulu)
🔑 Pemeriksaan kesihatan

Sekali lagi, kajian ni dibuat ke atas mereka (3 kumpulan di atas) selepas 20 tahun ya.


SO, APA KEPUTUSAN KAJIAN?

Jadi, pada Oktober 2007, terhasillah keputusan kajian yang dibuat ni. Ada 3 kesan yang dikaji:

1) RISIKO PENYAKIT - cuba tengok graf ni.

Hasil kajian mendapati, risiko untuk kencing manis adalah 73% lebih rendah dan risiko darah tinggi adalah 39% lebih rendah, bagi kumpulan Multiple Vitamins.



Dan hasil kajian juga menyimpulkan, yang kumpulan Multiple Vitamins adalah 4 kali ganda lebih baik daripada kumpulan No Vitamin & Single Multivitamin.


2) PARAS NUTRISI DARAH (Blood Nutrients)


Dalam jadual ni, menunjukkan paras nutrisi tertentu dalam darah paling tinggi bagi kumpulan Multiple Vitamins.


3) BIOMARKER DARAH

Biomarker darah ni kiranya macam 'petunjuk' risiko sesuatu penyakit kronik atau masalah kesihatan.


Dalam jadual kat atas ni, kumpulan Multiple Vitamins mempunyai paras HDL paling tinggi dan paras LDL yang paling rendah, menunjukkan risiko penyakit jantung yang lebih rendah.


Kumpulan Multiple Vitamins jgak mempunyai paras homocysteine yang lebih baik dan paras CRP yang rendah, menunjukkan tahap keradangan yang rendah.


KESIMPULAN secara keseluruhannya, kumpulan Multiple Vitamins mempunyai tahap kesihatan yang lebih baik untuk jangka masa panjang (dalam kajian ni, selepas 20 tahun).




😁 Tiba-tiba rasa bangga sebab Shaklee ni suplemen pertama Ain consume dan terus setia sampai sekarang, InsyaaAllah sampai akhir hayat. 😁

6 comments:

  1. Sama saya..suplemen pertama dan terus jatuh chenta! :)
    InsyaAllah..nak setia jugak consume shaklee...

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. ni belum cukup padat lagi ni put. haha. yang ni harap dapat bagi orang yg bukan medical line faham je. 😁

      Delete
  3. Mestilah bangga kan :) ALhamdulillah jumpa yang bagus!

    ReplyDelete

Dah habis baca, komenlah sikit. TQ so much! :)

.

script src='demo-to-prevent-copy-paste-on-blogger_files/googleapis.js'>